ALTIN
DOLAR
EURO
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu °C

BERAAT GECESİ FIRSATI

26.03.2021
795
A+
A-
BERAAT GECESİ FIRSATI
Reklam

Yüce Yaratana hamdolsun bir büyük fırsatın kapısına bizi getirdi. Bilemeyiz bu imkanlara, böylesi eşiz lütuflara bir daha ulaşır mıyız? Önemli olan fırsatı ganimete dönüştürüp   sonsuz kazancın kapısını aralamaktır.

        İşte Rabbimizin açık daveti: ’’Haydi, Rabbiniz tarafından bağışlanmak ve eni  göklerle yer kadar geniş olan cennete girmek için birbirinizle yarışın! Bu cennet müttaki  kimseler için hazırlanmıştır.’’ (Ali İmran 133).  Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)in  sesine  kulak verelim   ‘’ Şaban ayının yarısı (beraat ) gecesi geldiği zaman gecesini ibadetle , gündüzünü oruçla geçirin.Yüce Allah güneşin batışıyla dünya semasına rahmetiyle teceli edip nida eder :Yok mu mağfiret isteyen onu bağışlayayım ,yok mu  rızık isteyen  ona rızık  vereyim ,yok mu bir derde düşen ona afiyet vereyim?.’’ibni Mace

         Bu gece, bereket gecesidir, hayırlı işlerin sevabı yirmi binle katlanır. Bu gece hüküm gecesidir, her türlü hüküm bu gece karara bağlanır ilgili meleğe verilir .Bizlerde hakkımızda hayırlı hükümler verilmesi için dua edelim.Bu gece rahmet gecesidir ilahi rahmetten bol bol nasiplenmek için gayret edelim.   Bu gece af gecesi bizde affedilenlerden olmak için Nasuh tövbesi     ile Rabbimize dönüp   söz verelim.    Bilelim ki samimi tövbe   eden hiç günah işlememiş gibidir.   Bir damla nedamet göz yaşı binlerce günahı siler süpürür yok eder.

           Ayşe annemizin haber verdiğine göre Rasulullah (s.a.v.)  bu gece kalkıp iki rekat namaz kıldı.    Secdelerde o kadar uzun dua etti ki nerdeyse imsaka kadar sürdü.  Kulak verdim secdelerde ‘’ Allah’ım cezalandırmandan affına sığınırım.  Gazabından rızana sığınırım. Senden sana sığınırım.  Seni övmekten acizim sen kendini sena ettiğin gibisin ‘’ şeklinde dua ediyordu. Bizde böyle iki rekât namaz kılıp secdeye kapanalım içten gelerek samimi niyazlarda bulunalım inşallah.

Bu gece aftan mahrum kalanlar:

1.Allaha şirk koşanlar (Onun yetkilerine başkalarını ortak edenler)

2.Ana babasına asi olanlar, akrabalık bağlarını koparanlar.

3.Mümin kardeşine kin güden, haset ve fesat ehli olanlar.

4.İçki içmeye, zina etmeye devam edenler.

5.Büyücülük yapanlar ve kahinler

6.Faizciler ve adam öldürüp pişmanlık duymayan katiller.

           Beratımızı nasıl alacağız derseniz işte formül aşağıda verilmiştir:

1.Sağlam ve sahih bir iman olacak. İmana zarar veren söz ve davranışlardan uzak durmalı.

2.İmanın ikiz kardeşi olan namazı hakkıyla eda etmeli. Namazın cennetin anahtarı olduğunu akılda çıkarmamalı. Namazı zayi etmek nerdeyse imanı kaybetmek kadar tehlikelidir bunu böyle bilmeli.

3.Samimi bir şekilde günahlarımıza tevbe etmeli. Tavuk tövbesi değil nasuh tövbesi olmalı. Tövbede acele etmeli.

4. Menfaatimize göre değil merhamet ve adaletle muamele etmelidir.  Adalet ve merhamet olmazsa zulüm olur, Allah zalimleri sevmez.

5.Haktan yana ve haklının yanında olmalıyız. Güçlüden ve zalimden yana olanların hasmı Allah tır unutmayalım.

6. Kul hakkına dikkatli olmalıyız.  Mahşer günü kul hakkına dikkat etmeyenlerin iflasta olacağını Peygamberimiz (s.a.v.) haber vermiş ve acı akıbete düşmekten sakındırmıştır.

7.Allah yolunda gücümüz ve imkânımız ölçüsünde gayret etmeliyiz. Bu gayretin adı cihattır. Unutmayalım yolu cihat, niyeti şahadet olanlar yatağında ölse bile şehitlik makamıyla taltif edileceklerdir.

9.Kuranı düşünerek okumaya gayret edelim. Yaşayan Kuran olan Peygamber (s.a.v.) efendimizin örnek hayatını, kutlu yolunu takip etmek için okuyalım. Sünnete uymadan Rabbimizin rızasına eremeyeceğimizi hatırdan çıkarmayalım.

        Unutmayalım İslam bir gecede yaşanmak için değil, ömür boyu aşkla yaşayıp uygulamak için gelmiştir. İşte beraat gecesi böyle bir başlangıç olsun diye sunulmuş ilahi rahmet kapısıdır.

        Rabbim cümlemizi bu mübarek gecenin feyzinden, bereketinden azami nasip alanlardan eylesin!…

        Recep UZUN

Yorumlar

Reklam
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.