ALTIN
DOLAR
EURO
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu °C

GENÇLİK ve NAMAZ

22.05.2018
852
A+
A-
GENÇLİK ve NAMAZ
Reklam

Namaz kılan ihtiyarı severim; namaz kılan gence aşığım” Hz. Ömer

 

Türkiye çapında yapılan bir anket sonucu dikkatimi çekmişti. Yüzde doksan dokuzun Müslüman olduğu bir ülkede beş vakit namaz kılanlar yüzde yirmi yedi. Ürpermemek mümkün değil bu tablo karşısında.”Dinin direği” kabul edilen, imanın en büyük şahidi görülen namazdı söz konusu olan. Süleyman Çelebi’nin tabiriyle;

       Çünkü her türlü ibadet bundadır,

       Hakka kurbiyyet, vuslat bundadır.

 

Bu genelden özele geçmek istedim elbette. Gençlerimiz, göz bebeğimiz, istikbalimiz ve ümit tomurcuklarımız gençler… Onlar ne halde, ne durumda acaba? Namaz onlar için modern zamanlarda ne anlam ifade ediyor? Ezanı duyunca can ile cananın buluşma zevkine erebiliyor, secdeyi vuslat bilip “Rabbimin huzuruna çıkma şerefi her şeyden önce gelir” duygusuyla namaza koşabiliyor mu? Geçen yıl diyanetin camiler haftasında “ geç gelme, genç gel” sloganı ne kadar yerinde bir uyarıydı.

     

“Muhakkak ki namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten alı kor”(Ankebut:45) ayeti günah bataklığına karşı namazı bir sigorta olarak ortaya koyuyor. Hakkıyla eda edilen namazlar dünyada günaha, ahrette cehenneme engeldir. Bu gerçeği Hz. Ömer devrinden bir olayla dikkatlerinize sunmak isterim:

 

Peygamberimizin mescidinde Ömer Efendimizin arkasında beş vakit namazını kılan bir genç dikkat çeker. Delikanlının tevazuu, huşuu, cennet gülleri gibi tebessümü herkesin sevgisini onun üstünde odaklar. Allah herkesin evladını hayırlı, edepli, özellikle namazlı eylesin! Gel gör ki bir gün Hz. Ömer bu Salih genci namazda göremez. Merakla sorar soruşturur. Bir kadınla nikahsız birlikteliğe gittiği haberini alır almaz “ Benim bildiğim o genç zina edemez” tepkisini verir. Oysa verilen haber doğrudur. Genç adam nefsine yenik düşmüş, kadınla tenhada buluşmuştur. Günaha teşebbüs ettiği anda “  Rab’lerinin huzurunda hesaba çekilmekten korkup kötülüklerden sakınanlara iki cennet( bahçesi) verilecektir.” (Rahman Suresi:46) mealindeki ayet gayri ihtiyari dilinden dökülmeye başlar. Yaptığı hatayı anlar ve günahtan vaz geçer. Anlaşılan odur ki; Ankebut suresinin 45. Ayeti tecelli eder. Özellikle imanlı gençlerimize namaz aşısının ehli tarafından yapılması en önemli görevdir. Secdeye götürmeyen imanın cennete götüremeyeceği gerçeği göz ardı edilmemelidir.

 

Bir kere daha Kurana göz atarak namazsızların acı ve acıklı sonuna bakalım:(  O zaman Allah, cehennemde azap çekenlerin hâlini müminlere gösterecek. Onlar da cehennemdeki suçlulara hayretle soracaklar).

 

Sizi Sekar denilen bu çılgın ateşe sürükleyen nedir?. Onlar da şöyle cevap verecekler: Çünkü biz namaz kılanlardan değildik. Türlü bahanelerle namazı terk ederdik ”  (Müddesir:41-43).  Ayetten de anlaşıldığı gibi cehenneme gidiş sebebi olarak namazın terki ön plana çıkmaktadır. Tabi ki kulluk makamının zirvesi namaz ibadetinde devamlı olanlar için müjdeler de büyüktür. Müminun 9-11 ayetlere bakalım.” Onlar ki, namazlarını mekanik hareketlere dönüştürmeden, okuduklarını anlayıp özümsemeye çalışarak vaktinde ve gereği gibi, dikkatle ve özenle, mümkün mertebe cemaatle birlikte kılarlar. Beş vakit namazı hayatın merkezine yerleştirerek, onun temel özellikleri ve ana görevini her türlü aşınmaya, pörsümeye karşı titizlikle korur ve böylece, Allah ile aralarındaki gönül bağını sürekli canlı tutmaya çalışırlar.  İşte onlar, en büyük zenginliğe vâris olacaklar, Yani, muhteşem nimetlerle bezenmiş Firdevs cennetlerine vâris olacak ve sonsuza dek orada yaşayacaklar”(Mahmut Kısa Meali).

 

Şimdi namaz nasıl bir abı hayat, nasıl bir can simidi anlamış olduk. Alnı secdeli gençler ateşin yakmadığı İbrahim konumundalar. İnancım odur ki beş vakit namazı güzelce eda eden gençlerimiz Allahın veli kulu, peygamberin sevgili ümmetidir. Şeytan kolay kolay onları ağına düşüremez.

 

Bir hususu daha yeri gelmişken belirtmeden geçmeyelim: Namaza gelen gençlerimizin giydiği daracık, düşük bel tabir edilen pantolonlar. Hepimiz tesettürün kadın erkek herkese şamil bir ilahi emir olduğunu biliyoruz. Genç kızlarımız nasıl örtünme emriyle mükellefse genç erkeklerde aynen meşru giyimle yükümlüdür. Özellikle namazda beli açılan bazı gençlerin farkında olmadan namazları zarar görmekle, belki de bozulmaktadır. Çünkü secdedeyken aşırı şekilde belden aşağı açılırsa namaz bozulur fetvası vardır. Hatta namazdayken başkasının bel çatısı açılan yerine gözü kayanın bile namazının fasit olacağını ehlinden dinlemiştim.

 

Sevgili Peygamberimizin “ gözümün nuru namaz” buyurduğu iman belgemiz, gönül nurumuz namazı göz bebeğimiz gençlerimizce özenle yerine getirilmesi en önemli temennimiz ve kalbi duamızdır.

 

Selam olsun namazlı niyazlı gençlerimize.

RECEP UZUN

ruzun5252@gmail.com

Yorumlar

Reklam
ETİKETLER: , , ,
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.