ALTIN
DOLAR
EURO
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu °C

ORDU KARATE İL TEMSİLCİSİ AHMET KARACI İLE SÖYLEŞİ

29.12.2019
922
A+
A-
ORDU KARATE İL TEMSİLCİSİ AHMET KARACI İLE SÖYLEŞİ
Reklam

Adalet Haber : Karate ile tanışmanız nasıl oldu?

Ahmet Karacı : Çocukluğumda Cüneyt Arkın filmlerini hiç kaçırmazdım. Onun yaptığı hareketleri kendimce yapmaya çalıştım. İstanbul’a yerleştiğimde ilk önce iş aramak yerine, bir karate salonu aramaya başladım ve Göngören Kapalı Spor Salonunda 1985 yılında, hocam Recep Oral ile tanıştım. Sonra antrenmanlara katılmaya başladım. Devamında müsabık sporcu olarak, yarışmalara katılmaya başladım.

Adalet Haber : Amatör Karate hobisinden, Profesyonel Karate Sporuna geçişiniz nasıl oldu?   

Ahmet Karacı : 1992 yılında iş gereği Kocaeli ili Körfez ilçesine yerleştim. Burada Körfez Belediye’sinde ilk kez Belediye nezdinde karate sporunu başlatmış olduk. 1999 yılı 17 Ağustos depremine kadar faaliyetlerimize devam ettik. Depremden sonra, spora dokuz yıl ara vermek zorunda kaldım. Tekrar İstanbul’a döndüğümde, oğlum Oğuzhan’ı benim de hocam olan Recep Oral ile tanıştırdım ve bu vesile ile oğlum da karate sporu ile tanışmış oldu. Karate hocam Recep Oral 2010 yılında benim tekrar karate sporuna dönmem gerektiğini söyledi. Biz de o günden sonra tekrardan hocamın yanında asistan antrenör olarak İstanbul Bağcılarda Efsane Spor Klubünde karate sporuna dönüş yapmış olduk.

Adalet Haber: Memlekete dönüşünüz sürecinizi anlatır mısınız?

Ahmet Karacı :O dönemde yapmış olduğumuz ticari faaliyetler, ekonomik şartlardan dolayı kötüye gitmeye başlamıştı. Ve içimizde olan memleket sevgisi ve hasreti beni, köyümün de bulunduğu Kumru’ya sürükledi. 2014 yılında Kumru Halk Eğitim Bünyesinde karate çalışmalarına başladık. Kısa süre sonra Kumru ilçemizi Karate sporunda Ordu gündemine taşıdık. Bu başarılarımız nedeniyle, Fatsa ve çevre ilçelerden Karate sporuna yönelik, yoğun talepler almaya başladık. Bu nedenle 2016 yılı ocak ayında Fatsa da Ahmet Karacı Anka Spor Kulübümüzü kurduk. Bu şekilde profesyonel anlamda karate sporundaki faaliyetlerimize Fatsa ilçemizde de devam ettik.

Adalet Haber: Karate sporunun çocuklara yararını anlatır mısınız?

Ahmet Karacı:  Karate sporu öncelikle çocuğa kendisine ve çevresine saygılı olmayı, özgüvenli bir birey olarak öfkesini kontrol etmeyi, odaklanma ve takım ruhunun oluşmasına katkı sağlamayı, disiplinli olmayı öğretmektedir. Ayrıca karate sporu mahiyeti gereği çoklu kombinasyon teknikleri gerektirdiği için, bireylerin zekasının en üst seviyede gelişmesine katkı sağlamaktadır. Çocuklar eğlenceli ve eğitici spor dalına zaman ayırdıkları için ve stresini de bu şekilde attıkları için, kendisine yönelik zararlı kötü alışkanlıklardan ve olumsuz ortamlardan da uzaklaşmış oluyorlar.

Adalet Haber: Üç ayrı okulda çocuklar ile karate çalışması yapıyorsunuz. Bunun öğretmenler ve veliler nezdinde geri dönüşümü nasıl oldu. Çocuklardaki değişimi veli ve öğretmen perspektifinden açıklar mısınız?

Ahmet Karacı: Velilerden olumlu yönde çok sayıda geri dönüş aldık. Bunları somutlaştıracak olursak, örneğin bir tane yedi yaşında bir erkek çocuğumuz, ailesinin anlatımıyla, “hareketli, agresif, söz dinlemeyen, derslerinden başarısız olan” biri iken, karate ile tanıştıktan sonra, “Ailesine ve çevresine daha saygılı, oldukça sakin ve öfkesini kontrol edebilen ve derslerinde de oldukça başarılı” bireye dönüşmüşlerdir. Yine başka bir örnek verecek olursak, 11 yaşında bir erkek öğrencimiz, kendini ifade edemeyen, dışarıya bakkala gitmeye bile çekinen, sorulara donuk ve farklı reaksiyonlar gösteren bir çocuk iken, karate ile tanıştıktan yaklaşık bir yıl sonra, dolunaydaki ikametinden Fatsa merkezine kendi başına rahatlıkla gidip gelebilen, arkadaşlarıyla sağlıklı iletişim kurabilen bir birey haline gelmiştir. Tabi burada bizim verdiğimiz eğitimin yanında, ailelerinde de bizimle iletişim halinde olmaları ve oğlunun karate sporuna yönelik sevgisine olumlu anlamda destek vermeleri gerekmektedir.

 

Adalet Haber: 2016 yılından beri profesyonel anlamda yürüttüğünüz Ahmet Karacı Anka Karate Spor Kulübü olarak ne gibi başarılara imza attınız?

Ahmet Karacı: 2016 yılı ağustos ayı içerisinde Adıyaman İlinde yapılan Uluslararası Nemrut Komagene Karate Şampiyonasında ferdide 3 birincilik, 1 ikincilik, 4 üçüncülük ve minik kızlar takım komitede birincilik kupası ödülü aldık. 2017 yılı Karadeniz Karate Liginde; karadeniz ikincilik kupası aldık. Yine aynı yıl içerisinde temmuz ayında İstanbul’da 33 ülkenin katıldığı İstanbul Open Karate Şampiyonasında takım kata ikincilik, takım kumite dalında birincilik kupasını Fatsa ilçemize getirdik. 2018 yılı Karadeniz Fırtına Ligi Finallerine Fatsa ilçemizde gerçekleştirdik. Ve bu turnuvada 11 altın, 13 gümüş, 5 bronz madalya ile karadeniz fırtına liginin birincisi olduk. Bu ayın yedisinde, Rize de yapılan iller arası karadeniz bölge şampiyonasına 14 sporcu ile katıldık. 3 birincilik, 4 ikincilik, 4 üçüncülük madalyası aldık. Genel klasman sıralamasında karadeniz bölge üçüncülük kupasını Fatsa’mıza getirdik.

Adalet Haber : Peki son olarak, öğrenci velilerine ne söylemek istersiniz?

Ahmet Karacı: Çocuklarımızı sosyal ve kültürel spor etkinliklerinden asla uzak tutmayınız. Çocuklarımızın akranlarıyla kıyaslamaktan, yarıştırmaktan vazgeçelim. Her insanın farklı yetenekleri, özellikleri vardır. Bunun farkında olalım. Bir çocuğumuz okul boyunca takdir getirse, on yıl sonra onu kimseye anlatmaz. Ama o çocuğumuz bir kere Trabzon veya Rize herhangi bir ilde kürsüye çıkıp bir madalya aldığında, yaşamı boyunca bunu arkadaşları ve dostlarıyla paylaşacaktır. Çocuklarımızın bu hayallerine destek olalım ve onun, özel bir insan olduğunu, takdir edilesi yeteneklerinin olduğunu, hissettirelim ve bunlardan alıkoymayalım. Bakın gelecekte bu çocuklar, vatanına ve milletine bağlı nasıl güzel bir birey olacaklar, göreceksiniz. Saygılarımla,

Adalet Haber : Bu güzel söyleşi ve kıymetli bilgilendirmeniz için size teşekkür ediyoruz.

Yorumlar

Reklam
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.