ALTIN
DOLAR
EURO
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu °C

Rabbimizin sunduğu altın fırsatlar : ÜÇ AYLAR

30.03.2019
713
A+
A-
Rabbimizin sunduğu altın fırsatlar : ÜÇ AYLAR
Reklam

Yüce Allah’ımıza  yarattıkları sayısınca hamdü senalar  olsun  yeni bir fırsat ve nimet günlerine eriştik. Rabbim kıymetini bilip değerlendiren bahtiyar kullarından eylesin! Gafilane gezip kaybeden , sonunda nedamet gözyaşları içinde feryat edenlerden eylemesin. Merhum Yahyalı’ya Hasan Efendinin çokça söylediği bir beyit  vardı hiç unutmam:

Çeşmelerde bardağın, doldurmadan durursan,

           Bin yanında dursan, kendi dolası değil.

Yüceler yücesi Rabbimiz son kitabının haşır suresi 18. Ayetinde :’’O halde ey iman edenler! Allah’tan gelen ilkelere sımsıkı sarılın ve şeytanının ayartmasından titizlikle sakının ! Herkes yarınki ebedi hayatı için ne hazırladığına baksın!…’’

Muhterem ecdadımız  altı ay dua edermiş ‘’ Rabbim bizi Ramazana ulaştır ‘’ diye.Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) ‘’ Allah’ım Recep ve Şabanı bize mübarek kıl, bizi Ramazana eriştir ‘’ diye dua ederdi. Bu mübarek gün ve gecelerin kıymetini bilip bereketli bir mevsim yaşamak için neler yapmalıyız sorusuna cevap arayalım.

Her şeyden önce muhalif söylemlere kulak asmayalım. Bizler ümmeti Muhammet olarak sünneti Muhammedin takipçileri olmalıyız. Batının ve batılın borazanlığını yapanlar nefislerinin istediği gibi konuşup dursunlar  biz işimize bakalım.

1.Namazlarımızla zamanımızı diri tutalım. Allah’ın en sevdiği ibadet zamanında adabına uygun kılınan namaz olduğunu unutmayalım. Farz namazları mümkün mertebe, hiç değilse yatsı ve sabahları cemaatle kılalım. Sünnet namazlarımızdan olan teheccüt  ,işrak  kuşluk ,evvabin namazlarımızı kılmaya özen gösterelim. Teheccüt namazlarımızı seher vaktinde eda ederken ilahi sofradan bol bol nasiplenelim .Unutmayalım “bu namazdır müminlerin burağı , cenneti ala olur onun durağı” demiş ya bilenlerden biri, namazsız varılmaz cennete.Hatta  ibadetler bizi cennete ,edepler Allah a götürür.

2.Zikirler ,dualar ,tevbeyi istiğfarlar çoğaltılmalı. Kelimeyi tevhid imanımızı tazeler.En faziletli zikirdir.Allah lafzıyla zikredenler bütün esmai Hüsna ile  zikretmiş olur.Hiç değilse bu günlerde seher vakitlerinde ve gündüz leyin biner kere bu zikirlerden nasip almaya çalışalım.Kalpler Allah ın zikriyle huzur bulur ,gıda alır, nurlanır , safa bulur.Tevbeler gözyaşlarıyla bütün günahları siler süpürür.İnsan bu sayede cennete namzet bahtiyarlardan olur.Cennet ucuz değil kardeşlerim ,bir bedel , bir gayret ister.

İsmail hakkı Bursevi tefsirinde ilginç bir temsili olay anlatır: Bir komutan seferden yorgun argın dönen askerlerine biraz sonra bir tünele gireceğiz ayağınıza takılan her şeyi çantanıza, ceplerinize koyun velev bir taşta olsa demiş. Askerlerin bir kısmı yorgunluğu bahane edip hiçbir şey almamış.Bir diğerleri bir kaç tane alıp zahiri kurtaralım demiş..Asıl itaatkarlar, vardır komutanın bir bildiği deyip  ayaklarına takılan ne varsa çanta cep doldurmuşlar.Tünel çıkışı bakmışlar ki kıymetli taşlar mücevherler … Emir dinlemeyenler çok üzülürken itaatkârlar sevinip şükretmişler. İşte üç aylar Rabbimizin böyle mücevherlerle doldurduğu fırsat tünellerimiz olmalı.

3.Kuran tilaveti ve dini kitapları okumak bizi farklı kişilik ve ulvi makamlara yükseltir. Özellikle her gün Kurana zaman ayırmalı ,anlamak ,yaşamak için gayretimiz olmalı.Biz Kuranı önümüze koymadan yolumuzu bulamayız.Ancak Peygamberimizin anladığı anlattığı ,yaşayıp uyguladığı gibi Allah’ın kitabına yaklaşmalıyız..Ebedi örneğimiz ve önderimizi birileri önümüzden almaya çalışıyor, uyanık olmalıyız.Sünneti Muhammet olmadan Ümmeti Muhammet olunmaz.Bu kalpazanlar imanımızı ,dinimizi bozmaya çalışan yıkım ekibidir .Salt meal yerine açıklamalı ,tefsirli kitaplardan ilahi kelamı anlayıp yaşaya dikkat etmeli.Bu konuda Prof. Dr. Ömer Çelik ‘tefsiri’ işimize çok yarayacak güzel bir çalışma olmuş. Hz. Muhammet ve İslamiyet isimli Asım Köksal hocanın ölümsüz eseri  zamanı değerlendirmek adına önemli bir gayret özelliğini taşıyor.Arzu edenler Riyazüssalihin tercüme ve şerhini(Erkam yayınları)okuma programına dahil edebilir.

İlim imanın direği, İslamın canıdır.Bu gün ümmetin en büyük problemi cehalet ve tefrikadır.Ümmet coğrafyası cehennem gibiyse modern cahiliyenin sonucudur. Rabbım ilim ve ibadetle dirilmeyi nasip etsin! Üç aylarımız uyanış ve kurtuluş vesilemiz olsun!….

Recep UZUN

ruzun5252@gmail.com

 

Yorumlar

Reklam
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.