ALTIN
DOLAR
EURO
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu °C

MÜ’MİN KUL’UN BAYRAMI

29.06.2018
571
A+
A-
MÜ’MİN KUL’UN BAYRAMI
Reklam

Mü’min Kul’un Bayramı

Dünyanın bütün nimetleri, sevinçleri, hüzünleri gelip geçerken asıl olan, ebedi olan gerçek olan gözden ve gönülden kaybolmamalı. Bütün bayramların başı son nefes imtihanını kazanmakla başlıyor. O yüzden ibadetlerimiz, itaatlerimiz dualarımız… ömrün finali bayram olsun ‘’Hüsnü hatime ‘’ dualarımızın, niyazlarımızın özü, özeti… Abdulkadir Geylani ömrün hedef ve hasılasını ‘’Mümin olan kulun bayramı, Rahman olan Allahın rızasıdır’’ ikazıyla bu hakikate dikkatimizi çekiyor.

Bir ramazan ayı daha geride kalırken düşünelim rahmet ayından elimizde ne kaldı. Kişiliğimiz, kimliğimiz nasıl bir değişime uğradı. Rahmet ayı bizde hangi olumlu etkiler meydana getirdi? Bunun yansımaları aşağıdaki şekillerde tecelli ettiyse gidiş ümit verici demektir:

  1. Rahmet tefekkürümüzü ‘’Yeryüzünde ki her şey fanidir’’ hakikatine götürdüyse harika bir kazanım olmuş demektir. Böyle yiğitleri ne servet, ne makam, ne de şöhret şımartamaz. Fanilere bel bağlamak Rahman’ın has kullarının işi değildir.

‘’ Bülbül niçin verdin gönül, rengi solan goncalara;

Solmaz benim gonca gülüm, fani baharı neyleyim’’ Şeyhi Reyhani

  1. Rahmetin ibadete yansıması son nefese kadar Onun kulluk kapısından ayrılmamaktır. Onu rızasına giden yolların yokuş, iniş, dikenli ya da gülle bezeli olması fark etmez, imanı aşkla yaşamanın adıdır ibadet. Elest bezmindeki söze sadakat yeminini bozmaz emaneti sahibine verinceye kadar. Rahman’ın has kulları Ramazan Müslümanı değildir. Onun bütün ömrü ramazan kıvamında, kadir gecesi kutsiyetindedir. Her gördüğünü hızır, her gecesini kadir bilir. Bütün hayat akışı ibadet formatında şekillenir.
  2. Rahmetin gönle yansıması merhamet ve şefkat tecelliyatıyla mesrur olmaktır. Abdullah b. Cafer Medine hurmalıklarından birinde dinlenirken ilginç bir çoban görür. Çoban çıkınındaki üç ekmeğin hepsini bir köpeğe verir. Niçin böyle yaptığını sorunca , ’’bu köpeğin yabancı ve aç olduğunu anladım. Merhametim bir günlük kazancımı ona verdirdi ‘’ der. Abdullah b. Cafer ‘’Birde benim cömert olduğum söylenir. Gerçek çömer bu köle çoban olsa gerektir ‘’ deyip çobanı sahibinden satın alıp azat eder. Bahçeyi de satın alıp çobana hediye eder.
  3. Rahmetin aileye yansıması sevgi saygı çemberinde, emanet şuurunda cereyan eder. Rabbim aile bireylerini birbirine emanet ederek imtihan ediyor. Cennet yolculuğunda biribimize zimmetli olduğumuzu unutmadan bir hayat yaşamamızı istiyor. Hem yuvamız hem de akıbet ve ebediyetimizin cennet olmasını istiyor. Planların, projelerin buna göre yapılmasını arzu ediyor. Gönül meyvesi evlatlarımızın cennet sermayesi olması için göreve davet ediyor. O dar ve zor günde şikâyet yerine şefaatçilerimiz olsun aile fertleri. Aile boyu cennetlik olmak ne yüce bir mazhariyet! Rabbim hepimize lütfetsin…
  4. Rahmetin karaktere yansıması ümmetin her ferdinin kardeşçe bir hayat sürmesidir. Kırmadan kırılmadan, darıltıp darılmadan ‘’ Allah’ın en sevdiği kişi kullarına en fazla iyiliği dokunandır ‘’ parolasını unutmadan seven, sevilir, sevdiği ölçüde fedakârdır düsturuyla bereketli bir ömür sürer.

Netice Nisa Suresi: 69 ‘’Kim Allah’a ve Resul’e itaat ederse işte onlar, Allah’ın kendilerine lütuflarda bulunduğu peygamberler, sıddîkler, şehidler ve salih kişilerle (cennette) beraberdir. Bunlar ne güzel arkadaştır!’’  müjdesine nail olmak ne güzel bir mükâfattır.

Ey kainatın sahibi Rabbimiz bizim kimliğimizi ve kişiliğimizi sevdiğin ve istediğin şekilde doku.Bizi sevdiğin, sevdirdiğin , sevindirdiğin kullarından eyle!

 

Recep UZUN

İlahiyatçı-Eğitimci-Yazar

ruzun5252@gmail.com

 

Yorumlar

Reklam
ETİKETLER: , ,
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.