ALTIN
DOLAR
EURO
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu °C

İMÂNIN KALİTESİ VE ÇEŞİTLERİ

İmanın kalilitesi  ve çeşitleri:

Yüce Yaratıcının bize en büyük ikramı imandır. İki cihan saadet ve selameti sahih bir iman ile mümkündür. Bu yüzden rabbimiz onu en muhkem kale olan kalbimize emanet etmiştir. Son nefese kadar onu korumak ve son nefeste emaneti salimen sahibine iade etmek en büyük sorumluluğumuzdur. Bu yüzden Yusuf  (a.s.) ‘’Müslüman olarak canımı al  ve beni salih kullarının arasına kat ‘’ (Yusuf Suresi ,12/101 )  diye dua etmiştir. İman kalite ve nitelik yönünden beş kısma ayrılır :

1.İmanı matbu: meleklerin imanıdır. Yaratılış itibarıyla bütün melekler mümindirler.

2.İmanı masum ( korunmuş / sigortalı ) iman: Peygamberlerin imanıdır ve sonu garantilidir. Hiçbir peygamber imansız ölmez.

3.İmanı makbul ( kıymetli / sahih iman): Bu müminlerin imanıdır. Ancak sonunun garantisi yoktur. Bu yüzden gerçek saadet veya hüsran bu noktada düğümlenmektedir. Bu imana sahip olmak kadar sonuna kadar sadık kalıp korumak ta çok çok önemlidir.

4.Mevkuf ve ya muallak (askıda ) iman: Bu bidat ehlinin,  İslam’ı Kuran ve sahih sünnet üzere değil de kendi heva ve hevesine uydurarak yaşama iddiasında olanların imanı. Bunlar Rasulullahın tatbik ve tarif ettiği sünnete dönerlerse imanları makbul, değilse merdud iman seviyesine düşerler.

5.İmanı merdud (ret edilmiş iman) :Bu münafıkların imanıdır. Allah katında hiçbir değeri yoktur. Kâfirler için zaten iman söz konusu değildir.

MAKBUL İMANI KORUMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDECEĞİZ?

1.Dini ilimleri sahih / doğru kaynaklardan öğreneceğiz. Kuran ve sünnete dayalı ilimleri,  imanı, ameli, ahlakı düzgün alimlerin kaleme aldığı kitaplardan öğrenmek en önemli vazifemizdir. Bir misal verecek olursak Ömer Nasuhi Bilmen ‘in kaleme aldığı  ‘’ Büyük İslam İlmuhali’’  önemli bir kaynaktır. Daha başka kaynakları güvendiğimiz hocalara sorup tavsiye alabiliriz. Yanlış doktor candan, yanlış hoca dinden eder gerçeğini unutmayalım. Askerde bir nöbetçi subay bu akşam beraber çay içelim , hem de bazı sorularım  olacak konuşalım demişti. Son üç seneye kadar beş vakit namaz kıldığını artık terk ettiğini söyledi. Sebebini sorduğumda  itikadı bozuk birinin peygamberimize iftiralarından  bir tanesini söyledi.  Peygamberimizin Hz. Aişe ile dokuz yaşında evliliği iddiasına takılmıştı. Ona bunun doğru olmadığını, bu evlilikte Ayşe annemizin onyedi yaşından altı ay gün aldığını (Asrı Saadet, Ömer Rıza Doğrul; Sahabe İklimi, M.Emin Yıldırım ) söylediğimde büyük bir üzüntüyle eyvahlar çekmişti. Maalesef bu tür yayınlar çoğaldı ve özellikle gençlerimizi etkilemektedir. Bu tür kirli yayınlara karşı uyanık olunmalı. İlaç gibi kitap ve sohbetler olduğu gibi mikrop saçan zehir gibi yayın ve sohbet guruplarının varlığı da bir gerçek.( İslam Tefekkür Ufku, O. N. Topbaş ;  kitabını bu tür Zaralı yayınlara karşı tavsiye ederim)

2.İbadetlere dikkat etmeli, özen göstermelidir. Özellikle beş vakit namaz manevi bir kalkan, şeytani tuzaklara karşı ilahi bir sigortadır. Meşhur bir söz ‘’ secdeye götürmeyen iman cennete nasıl götürsün ‘’ diye. İbadetler iman fidanının can suyudur unutmayalım. Cennetin bedeli;  iman, ibadet, ihlas olduğunu bilelim.

3. Haramlardan uzak durup, helal kazanmaya, helalinden yemeye dikkat kesilmek. Haramlar maneviyatı harabeye çevirir. Bir çok insan harama bulaştığı için ibadetten zevk alamaz hale gelmiştir. Bu durum deizme sonra ateizme sürükler. Bu sebeple tevbe fırsatı eldeyken onu kaçırmamalı. İhmal ve ertelemek felaket sebebidir. Peygamber Efendimiz ‘’ sonra deyip erteleyenler helak oldu ‘’ buyuruyor.

4. Salihlerle arkadaş ve dost olmalı. Kişi dostunun dini üzeredir hadisini unutmamalı. Ahirette salihlerle cennet istiyorsak dünyada da onlarla birlik ve beraberlik şiarımız olmalı. Yusuf (a.s.) ın yukarda verdiğimiz duası Kurani bir ikazdır.

5.Ölümü çok hatırlamalı. Ani ölümlerin çoğaldığı bir zaman diliminde yaşıyoruz. Bizim içinde mukadder sondan kaçma şansımız yok. Hazırlığımızı ona göre yaparsak gafil avlanmayız. Mezarlıklar her yaştan insanlarla doludur. Arada bir de olsa ziyaret iyi gelir.

6. Güzel ahlak,  imanın kemaline işarettir. Kamil müminler ahlak yönünden de   güzel örneklerdir. Özellikle Müslümanların güzel ahlak abidesi olmak gibi mukaddes bir görevi vardır. Peygamberimizin en önemli özelliği güzel ahlakı olmuştur. Kuranın bize öğrettiği bir gerçek Yusuf (as) güzel ahlakı sayesinde bir ülkeyi fethetmiştir. Uzak doğuya İslam güzel ahlaklı dürüst tüccarlar sayesinde yayılmıştır.

7. Çok dua etmeli. Hüsnü akıbet, en güzel final için Rabbimize gece gündüz dualar etmeliyiz. Nicelerin son demde ayakları karmış, imanları kayıp olmuştur.

Rabbim sevgili imanımızı daima korusun! Son nefeste iman ile huzuruna varmayı  bize ve bütün sevdiklerimize nasip etsin!..

Yorumlar

Reklam
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.