ALTIN
DOLAR
EURO
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu °C

İNFAZ YASASI CEZA İNDİRİMİ

Av. Mehmet Sami UZUN
1984 yılında doğdu. Ortaokul ve Liseyi Fatsa Anadolu İmam-Hatip Lisesinde tamamladı. 2013 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesinden (Tam Burslu) mezun oldu. Hukuk Fakültesini derece ile bitirdikten sonra, Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Kamu Hukuku Ana Bilim Dalında Yüksek Lisans Eğitimine devam etti. Halen “Özel Hayatın Gizliliği Kapsamında İletişim, İzleme ve Kayıt Araçlarının Hukuki Sınırları” tez konusu ile ilgili olarak araştırmaları devam ektedir. Halen serbest Avukat olarak görev yapmaktadır. Evlidir ve bir çocuk babasıdır.
30.01.2020
524
A+
A-

İNFAZ YASASI CEZA İNDİRİMİ

2019 yılı boyunca gündemde bulunan ve seçim öncesi kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılan infazda ceza indirimi düzenlemesi, hala Ülkenin en büyük gündemini oluşturuyor. İnfaz yasası değişikliği ile ilgili mahkumların ve yakınlarının bekleyişi devam ediyor. Konuyla ilgili müvekkil çevresinden de sıkça soru aldığımız için, bu hafta konuyla ilgili gelişmeleri aktarmak istiyorum.

Geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ikinci yargı paketi ve ceza infaz düzenlememesinin bütün yönleriyle değerlendirildiğini belirerek ”Kapsamı, muhtevası, son hali TBMM’de Ak Parti grubunun öncülüğünde, diğer partilerle ortaya konulacaktır. İnfazda bir adalet olması gerekiyor.” dedi. Ayrıca Bakan Gül; “Hafta sonu evde infaz, hafta sonu geceleyin infaz gibi hamilelere, yaşlılara, hastalara yönelik infazın insani yönünün değeceği birtakım düşüncelerin söz konusu olduğunu, yeni doğum yapan hamileler ile ilgili infazın hâkim kararıyla ertelenmesi veya evde infaz şeklinde düzenlemelerin söz konusu olacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan; yaptığı son açıklamada, af yasası ceza indiriminin içinde bulunduran ikinci yargı paketinin birkaç hafta içerisinde Meclis gündemine geleceğini bildirdi.

İnfazda ceza indirimi öngören düzenlemeler; Örgütlü terör, kasten insan öldürme, cinsel istismar, kadına ve çocuğa şiddet, soykırım gibi insanlığa karşı işlenen suçları kapsamayacak.

Yapılacak olan infaz yasası değişikliğinde; cezaevinde geçirilecek süre hali hazırda 2/3 iken, bu oran 1/2 ‘ye düşürülecektir. Diğer taraftan cezaevinde geçirilecek sürenin de 4/5’i infaz edildikten sonra, hükümlü, geriye kalan 1/5 süreyi de denetimli serbestlik kapsamında cezaevi dışında geçirilebilecektir. Örnek verecek olursak, 10 yıl hapis cezası alan bir kişi, yeni düzenleme ile infazı 5 yıl olacak, bu 5 yıl sürenin de 4 yılını iyi halli geçirirse, son 1 yılını denetimli serbestlik kapsamında dışarıda geçirecektir. Özetle 10 yıl hapis cezası almış bir kişi, sadece 4 yıl cezaevinde kalacaktır. İnfaz indiriminin, yasanın gündeme geldiği 2018 yılının mayıs ayından önce işlenen suçları kapsaması bekleniyor.

Doğum yapan kadınlar, doğumdan itibaren 1,5 yıl geçmeden cezaevine konulmayacak, 70 yaşın üzerindekiler 2 yıl ve daha az cezayı evinde infaz edebilecek iken; 75 yaş ve üzerindekiler 4 yıl ve daha az cezayı evlerinde infaz edebileceklerdir.

Kişilere karşı işlenen suçları, devletin affetmesi doğru bana göre değil. Bu tip suçlarda af ya da ceza indirimi mağdurun rızasına bağlı olmalı. Devlet ancak kendisine yönelik suçlarda af yetkisini kullanmalıdır.

Av. Mehmet Sami UZUN

 

 

Yorumlar

Reklam
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.