ALTIN
DOLAR
EURO
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu °C

İNFAZ YASASI DEĞİŞİKLİKLERİ NELER GETİRİYOR

15.04.2020
462
A+
A-

İnfaz yasası değişiklikleri Cumhurbaşkanı’nın onayı ile 15/04/2020 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kasten İnsan öldürme suçu, altsoya, üstsoya, eşe, kardeşe ve engelliye karşı işlenen kasten yaralama suçu, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçu, işkence suçu, eziyet suçu, cinsel suçlar, özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı işlenen suçlar, uyuşturucu imalatı ve ticareti suçları ile terör suçları hariç olmak üzere; 30/03/2020 tarihinden önce işlenen suçlar nedeniyle koşullu salıverilmesine 3 yıl kalan mahkûmlar denetimli serbestlikten yararlanabilecek. Yani denetimli serbestlikten yararlanma süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarılmıştır. Örneğin: Yukarıda sayılan istisna suçlar dışında ve belirtilen tarihten önce işlenen bir suçtan 6 yıl hapis cezası alan bir hükümlüye, infaz oranı ½ uygulanarak hesaplanan 3 yıl hapis cezası ile infaz hâkimliğinin kararı ile denetimli serbestlik hükümlerinden faydalanarak serbest kalacaktır, halk tabiriyle cezaevine gir çık yapacaktır.

Terör suçları, örgütlü suçlar, cinsel suçlar ile ikinci defa mükerrir olanlar hariç olmak üzere 3 yıl ve daha az hapis cezası bulunan, taksirli suçlardan dolayı 5 yıl ve daha az hapis cezası bulunan hükümlüler doğrudan açık cezaevine alınacak.

Covid-19 salgını nedeniyle açık ceza infaz kurumlarında bulunanlar ile kapalı ceza infaz kurumunda bulunup da açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanan hükümlüler, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasının infazına karar verilen hükümlüler ve diğer denetimli serbestlik tedbirinden yararlanan hükümlüler, 31 Mayıs 2020’ye kadar izinli sayılacak. Salgının devam etmesi halinde bu süre, Sağlık Bakanlığının önerisi üzerine, Adalet Bakanlığı tarafından her defasında 2 ayı geçmemek üzere 3 kez uzatılabilecek.

Kasten yaralama suçunun nitelikli hâllerine “canavarca hisle kasten yaralama” eklenmiştir. Bu nitelikli hâle giren yaralama suçlarında temel ceza bir kat arttırılacaktır. Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçunun cezasının alt sınırı 2 yıldan 4 yıla, üst sınırı 6 yıldan 8 yıla çıkarılmıştır. Tefecilik suçunun cezasının üst sınırı 5 yıldan 6 yıla çıkarılmıştır. Tefecilik suçunun örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde cezanın bir kat arttırılmasına ilişkin nitelikli hâl eklenmiştir.

Kasten insan öldürme suçu, cinsel suçlar, özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı işlenen suçlar ile terör suçları hariç olmak üzere; 30/03/2020 tarihinden önce işlenen suçlar nedeniyle koşullu salıverilmesine 4 yıl kalan 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadın hükümlüler ve 70 yaşını bitirmiş hükümlüler denetimli serbestlikten yararlanabilecektir. Hamile ve doğumdan itibaren 1 yıl geçmemiş olan kadınların cezalarının infazı ertelenecektir. Açık cezaevinde bulunan hükümlülerin 3 ayda bir kullandıkları izin hakkı 3 günden 7 güne çıkarılmıştır.
01/09/2020 tarihinden itibaren infaz hâkimliği kurulacak, İnfaz hâkimliğinin verdiği kararlar kesin nitelikte olacaktır. Ağır hasta, engelli, hamile veya loğusa olan şüpheliler tutuklanmayarak haklarında adli kontrol kararı verilebilecektir. Adli para cezasını ödemediği için cezası hapis cezasına çevrilenler, Taahhüdü ihlal, nafakayı ödememek gibi tazyik hapsine tabi olanlar doğrudan açık cezaevine alınacaktır.

Her ne kadar af olmadığı iddia edilse de, anılan yasa değişikliği, ceza kanunlarında ön görülen hapis cezasının infaz süresini önemli ölçüde kısalttığından af mahiyetindedir. Öyle ki, daha önce 6 yıl hapis cezası alan bir kişi, 3 yıl cezayı hapiste geçirecek iken, bu yasa ile birlikte 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlarda, hiç cezaevine girmeyecektir. Cumhurbaşkanımızın defaten söylediği gibi, devlet kendine karşı işlenen suçları affedebilir. Kişilere karşı işlenen suçları af hakkı, devlette değil, suçta zarar görenlerdedir. Belirli periyotlar ile çıkarılan af yasaları, ceza adalet sistemimize ciddi zarar vermekte, cezaların caydırıcılığı kalmamaktadır. Tahliye olanların önemli bir kısmı da kısa bir süre içinde yeni mağduriyetler yaratarak, tekrar içeri girmektedir. Dileriz bu sefer ıslah olur, topluma kazandırılırlar. Hayırlı olması dileğiyle,

Av. Mehmet Sami UZUN

Yorumlar

Reklam
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.