ALTIN
DOLAR
EURO
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu °C

ALLAH İÇİN SEVMEK VE KARDEŞLİK

26.05.2019
1.244
A+
A-
ALLAH İÇİN SEVMEK VE KARDEŞLİK
Reklam

Şu fani âlemde bize sunulmuş ilahi hediyelerden ikisini bugünkü sohbetimizin konu olarak seçtim. Allah için sevmek ve kardeşlik, dostluk arkadaşlık. Rabbım, Kerim Kitabında ’Onun nimetiyle kardeş oldunuz‘’ (Ali İmran: 103)  diye haber veriyor. Ramazanı mübarekin son on gününe girdiğimiz şu demlerde sevgi sermayemizi yerinde kullanırsak çok karlı çıkacağız demektir. Öyle bir kâr ki ebedi saadetimize sermaye olacak. Düşünsenize sahabe efendilerimizin en çok sevindiği peygamber müjdesi ’Kişi kimi seviyorsa ebedi âlemde onunla beraber olacak‘’  Öyleyse sevgimizi iyi ve yerinde kullanalım. Yarına keşkeler bırakmayalım. İyi ki lerimiz olsun. Allah için sevdiğimiz kardeşlerimiz olsun. Bırakalım başkaları dilini hançer gibi kullansın. Biz hiçbir kalbe diken batırmayalım.

Şimdi Allah için kurduğumuz/kuracağımız kardeşlik bize neler kazandıracak onları görelim:

  1. Allah için kardeş olanların yüzlerine Rabbım nurlar ihsan eder. Onların yüzü güllerin dalı gibidir. Sözü arının balına benzer. Gönüllerindeki Rabbani nur sayesinde katıldıkları meclislere ışık saçarlar. Kalplerindeki nur onların sevdiklerinin gönlüne de yansır.
  2. Günahları bağışlanır. Nebevi müjdedir: ’Müslüman bir Müslüman kardeşiyle karşılaşır elini tutar, musafaha ederse günahları dökülür’’. Muhabbetle mümin kardeşin elini tutmak, bir güzel sözle gönlünü almak varken kırmak, darıltmak, onu hor ve hakir görmek şeytandan başka kime hizmettir? Ramazan günleri tamda kardeşliğin pekişeceği günlerdir. Gönlümüzü, evimizi, kesemizi kardeşlik için açık tutalım.
  3. Kıyamet dehşetinden emin olup arşın gölgesinde olacaktır. Hiçbir gölgenin olmadığı o hararet gününde Rabbimizin arşının gölgesinde olmak ne büyük nimet! Sevgili peygamberimiz Allah için birbirini seven kardeşlerin bu müjdeye layık olacağını haber vermişler.
  4. Allah sevgisiyle ödüllendirilir. Bir kutsi hadiste ‘’benim için birbirini seven, ziyaret eden ve birbirine infak edenleri bende mutlaka severim ‘’ diye buyruluyor. Yani kulluk makamını dostluk makamıyla taçlandırır. Allah’ın sevdiği dostlarından olmak bir kulun ulaşacağı en yüksek makamdır. Bu ramazan böyle bir makamın taliplisi, niyetlisi olalım.
  5. Cennet ile mükâfatlandırılır. Yine bir hadisi şerifte ‘’ kim bir hastayı veya Allah için sevdiği kardeşini ziyaret ederse bir melek onu cennette kazanacağı bir makam ile müjdeler ‘’ Demek cennet makamları kardeşliği Allah için tesis edenlere veriliyor. Tamda bu günlerde bu yitik kardeşliğe kavuşma fırsatlarımız. Kendi dar dünyalarına sığdıramadıklarını dışlayanlar bir gün fena halde pişman olacaklar ama iş işten geçmiş olacak. Kinini büyütenlerden olmayım. Mevlana’mız ‘’ehli dini ehli kinde ayrı bil’’ uyarısını yapmış unutmayalım.
  6. İmanın tadını alır. Peygamberimiz ‘’üç şey kimde bulunursa imanın tadını alır’’ hadisinde …’’kişi sevdiğini sadece Allah için severse’’ diye haber veriyor. İmanın tadını sevgi dolu Müslümanlar alır. Gönlündeki muhabbet diline dua olarak yansır. Kırmadan kırılmadan örnek bir hayat yaşar. Duası olmayanın davası olur mu?

Şimdi de Allah için kardeşliğin şartlarına bir göz atalım:

  1. Kardeşlik iman ve takvaya dayanmalı. Suri ve göstermelik olmamalı. Hesabi olanların sonu hüsran olduğu unutulmamalı.
  2. Hasbi yani Allah rızası niyetiyle olmalı. Dinin samimiyet olduğu nebevi ikazı unutulmamalı. O gün samimi dostların dostluğu fayda verecektir. Sahte dostlukların düşmanlık ve pişmanlık olacağı kitabımızda haber veriliyor.
  3. Birbirine hayrı tavsiye etmeli, hayırlarda yarışmayı ilke ve ülkü edinmeli. Rabbimiz hayırlarda yarışıp hayırlı insanlara öncü olmamızı emrediyor. Tabir caizse el ele, kol kola cennet yolcusu olmamız gerekiyor.
  4. Gizli açık, kardeşlerimize maddi manevi destek olmalıyız. Kuru bir temenni ve iddia bizi kurtarmaz. Kardeşin derdine ilgi duymalı, yarasına merhem derdine çare bulmalıyız. Bir müşkilini halledip, bir zorluğunu giderdiğimiz insan gerçek kardeşimiz olarak mahşerde yüzümüzü ak edecektir.

Öğleyse kardeşliğimizi ihya edecek, diriltecek ibadetlere niyet edelim. İslam dünyasının buna çok ihtiyacı var. Yetimler, dullar, mazlumlar bizden bir hareket bekliyor. Mağdur coğrafyamız bizden bir hareket bekliyor. Bir kişiye bile ulaşabilirsek  Rabbimizin rızası belki ondadır. Allah yar ve yardımcımız olsun!…

Recep UZUN

Ruzun5252@gmail.com

Yorumlar

Reklam
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.