ALTIN
DOLAR
EURO
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ordu °C

NOTERLİK SINAVI GELİYOR !

25.05.2018
1.225
A+
A-
NOTERLİK SINAVI GELİYOR !
Reklam

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, noter olabilmek için liyakatı önceleyen sınav sisteminin bir an önce yürürlüğe girmesini istediklerini belirterek, “Hazırlanan yasa tasarısıyla noterlik müessesesi için dünyada yaygın olarak uygulanan ve liyakatı esas alan sınav sistemi devreye alınacak. Maalesef belgeyle noterlik bir bizim ülkemizde kalmış durumda. Yeni mezun olan bir hukukçunun şu anda Türkiye’de noter olması imkansız.” dedi.

Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, noterliklerin yoğunluğu ve noterlik müessesesinin problemleriyle ilgili soruları cevapladı.

24 Haziran seçimleri öncesinde noterlerde herhangi bir durgunluk gözlemlemediklerini anlatan Tutar, “Piyasada bir canlılık var. Bu ay ve bu aydan önce de canlılık vardı.” ifadelerini kullandı.

Günümüzde hukuk fakülteleri mezunlarının üniversiteyi bitirir bitirmez noter olabilmek için Noterlik Belgesi’ni alarak beklemeye geçtiğini aktaran Tutar, “Şu anda Adalet Bakanlığı’nın verdiği Noterlik Belgesi numarası 45 binleri geçti. Numara ise 8 bin seviyelerinde. 8 binli numaralar atanabiliyor şu anda. Senede 100-150 noterliğe atama yapılabiliyor.” diye konuştu.

“Yeni mezun hukukçunun şu anda Türkiye’de noter olması imkansız”

“Günümüzde yeni mezun bir meslektaşımızın noter olabilme şansı yok.” diyen Tutar, Adalet Bakanlığı’nın öncülüğünde Bilim Komisyonu’nun çalışmalarıyla Noterlik Kanunu Yasa Tasarısı’nın hazırlandığını kaydetti.

Noterliğin emekli mesleği haline geldiğini ifade eden Tutar, noterlerin gençlik aşısına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Tutar, “Hazırlanan yasa tasarısıyla noterlik müessesesi için dünyada yaygın olarak uygulanan ve liyakatı esas alan sınav sistemi devreye alınacak. Maalesef belgeyle noterlik bir bizim ülkemizde kalmış durumda. Yeni mezun olan bir hukukçunun şu anda Türkiye’de noter olması imkansız. Ancak sınav sistemi gelince yeni mezun bir hukukçu noter olmayı hak ediyorsa olabilecek.” bilgilerini verdi.

Düzenlemenin yasalaşması halinde 5 yıl noter yardımcılığı görevini yapanların da bu sınava girebileceğini anlatan Tutar, sahada uzmanlaşan yardımcıların mesleki tecrübeleri gereği noterliği güçlendireceğini söyledi.

“İstanbul’da 400 noterlik var”

Türkiye’de bin 931 noterlik bulunduğunu ifade eden Tutar, noterlerin kendileri haricinde 6 bin 500 de çalışanın bulunduğunu söyledi.

Tutar şu bilgileri verdi:

“Noterlik sayısı iş hayatıyla, ekonomideki gelişmeyle beraber sayısal artış göstermektedir. Noterlerin açıldığı yerler de bölgesel ekonomik gelişmeye göre planlanıyor. Örneğin İstanbul’da 400 tane noterlik var. Yeni noterliklerin açılmasına karar veren makam Adalet Bakanlığı’mız. Neye göre açıyor? Tespit edilen kriterler vardır. Noterlikler üç sınıftır. Her sınıfın bir kriteri var. Gelir ve iş sayısı. İşte o iş sayısı bir yerde kat edilirse hemen yeni bir noterlik açılıyor. Ve yeni noterliğin kurulması için bir tane hukukçuya ve yanında çalışanlara ihtiyaç duyuluyor.”

Noter olabilmek için belge sisteminin yürürlükte olduğunu aktaran Tutar, bu sisteme göre noter olmak isteyenlerin ilk önce ticari hayatın daha sakin olduğu ilçelerde yapılan 3. sınıf noterlik için başvurması gerektiğini söyledi.

Bir noterin üst sınıfa geçmesiyle bir alt sınıfta oluşan boşluğun Resmi gazete’de duyurulduğunu anlatan Tutar, “Üst sınıfa geçme, vefat, emeklilik gibi hallerde bunlar Resmi Gazete’de ilan ediliyor. İlan edildiği zaman siz noterlik belgesi sahibiyseniz buraya müracaat edebiliyorsunuz. Müracaat ettiniz, peki neye göre atanıyorsunuz? Noterlik Belgesi numarası en küçük kiminse o atanabilir.”

Kaynak : Yenişafak

Yorumlar

Reklam
BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.